Peppi en Kokki centjes verdienen... een paar dingen die je moet weten over geld

En dan is het eindelijk zover! Na (maanden)lang repeteren ga je live performen voor publiek! En je krijgt er nog voor betaald ook!
Het is natuurlijk logisch dat je de belangrijkste afspraken over je optreden altijd schriftelijk vastlegt in een overeenkomst. De opdrachtgever - veelal een particulier, of een kroegbaas, of een organisator van bedrijfsfeesten - zal willen voorkomen dat hij voor jou als artiest loonbelasting en premies moet betalen. Spreek je hierover niets af, dan kan en mag de Belastingdienst er van uitgaan dat je voor de duur van het optreden bij je opdrachtgever in loondienst was en dan moeten er dus premies worden afgedragen, plus - als je extra pech hebt - een boete!
Om dit te voorkomen kun je twee dingen doen:
  1. je laat je optreden verlonen door een verloningsbureau.  Het verloningsbureau stuurt voor jou een factuur naar de opdrachtgever én draagt zorg voor de afdracht van premies. Je wordt dan geacht op de dag van het optreden in loondienst te zijn bij het verloningsbureau. Extra fijn is, dat het verloningsbureau de opdrachtgever ook achter de broek zit als er niet op tijd wordt betaald en desnoods het incassotraject voor je ingaat.
  2. je factureert de opdrachtgever zelf en gaat ook zelf achter je geld aan als er niet op tijd wordt betaald. In principe breng je ook BTW in rekening. Voor deze optie is het verstandig dat je zorgt dat je in bezit bent van een zogenaamde VAR-verklaring van de Belastingdienst - oftewel een Verklaring Arbeidsrelatie - en die krijg je alleen als je staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als Zelfstandig Ondernemer (de ZZP inschrijving als Zelfstandige Zonder Personeel). In de VAR moet vermeld staan dat alle inkomsten uit optredens worden beschouwd als winst uit onderneming, want alleen dan is de opdrachtgever gevrijwaard van de heffing van loonbelasting en premies volksverzekeringen. Je moet iedere opdrachtgever een kopie van de VAR-verklaring verstrekken en voor ieder kalenderjaar opnieuw een VAR aanvragen. De heffing van loonbelasting en premies komt ten laste van het resultaat van jouw winst uit onderneming.
Optie 1 werkt prima wanneer je naast je optredens ook nog 'een gewone baan' hebt (een loondienstbetrekking), of wanneer je uitsluitend je geld verdient met optreden.
Optie 2 is vooral handig wanneer je naast optreden ook andere ondernemings gerelateerde activiteiten beoefent, zoals bedrijfstrainingen geven, boeken verkopen, lesgeven in een eigen praktijk, workshops organiseren en zovoort. Vaak moet je daarvoor namelijk BTW berekenen en dus een BTW boekhouding voeren.
Bovenstaand verhaal is natuurlijk maar een notendopje. Wil je meer weten, kijk dan eens op de website van Erik Timmermans http://www.xs4all.nl/~yni/ , pagina Verloningsservice. Op grond van eigen ervaring durven we zijn verloningsbureau You Name It! hier aan te bevelen.
Heb jij goede of juist vervelende ervaringen met 'dubieuze' opdrachtgevers en/of verloningsbureaus, zoals standaard te laat of helemaal niet betalen, laat het ons weten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.