Vraag: Baard in de keel

Hallo ik ben Teus van 15 jaar en ik heb een vraag: bij sommige nummers als ik zing komt er niet veel pit uit en kan ik niet goed hoog genoeg zingen. Ik vroeg me af heeft dit te maken met de baard in mijn keel? En als dat zo is wanneer is dat bij een gemiddelde jongen over want ik wil sommige nummers zingen maar dan lukt het niet en dan komt er geen geluid uit. Hoe komt dat? Alvast bedankt, gr Teus van der Linden

5 opmerkingen:

  1. Tips en reacties van lezers:

    ik heb het ook
    ik ben 10 ik kon heel goed zingen maar nu ik de baard in de keel heb niet meer

    Ik heb het ook,
    ik ben 14 en als ik een lange of hoge noot wil zingen dan blokeert m'n stem gewoon dan komt er geen geluid meer uit of m'n stem slaat egt heel(!) erg over,

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Teus, het kan inderdaad nog aan de baard in je keel liggen, je hebt dan geen goede controle over je stem. Je strottehoofd kan ongecontroleerd omhoog 'schieten', waardoor de hoge klanken er niet meer uit komen. Het probleem wordt nog erger wanneer je hard wilt zingen. Onbewust zet je dan nog extra druk op je keel (strot).
    Hoe lang het nog duurt? Dat hangt er een beetje vanaf wanneer bij jou de baard in je keel is begonnen. Sommige jongens zijn er rond hun 16e al vanaf, bij anderen duurt het nog wat langer. Wat nu belangrijk is, is dat je af en toe stemrust neemt, je strot leert ontspannen en dat je ook let op hoe je praat. Praat je heel veel heel hard, dan kan dat ook weer stress op je strot veroorzaken en misschien zelfs knobbeltjes op je stembanden. Dat zou betekenen dat dat je straks nog steeds niet van de ellende af bent.
    Tip: lees eens stukjes tekst hardop voor en let daarbij op hoe je articuleert. Probeer het zo goed mogelijk te doen, dus spreek alle medeklinkers netjes uit. Als het goed is, zal je geluid dan veel meer voorin je mond gaan zitten, in plaats van in je keel. Dit is een goede oefening om straks, wanneer je weer gaat zingen, je geluid ook meer voorin te krijgen ipv uit je keel. Let ook eens op de tonhoogte waarop je praat, probeer je toon eens lager te krijgen. Je kunt aan je adamsappel voelen hoe hoog je strottehoofd in je hals zit. Probeer eens of je je adamsappel op 1 plek laag kunt houden bij het praten ipv. dat 'ie geregeld omhoog schiet. Groetjes en sterkte! Noortje

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een Goededag Mevrouw/Meneer,

    Ik heet Tom en ik ben net 17 jaar oud geworden. Ik heb al een tijdje al een behoorlijke lage stem (zover ik weet al meer dan 2 jaren ong.)
    Doordat ik een lage stem heb.. heb ik vooral sinds deze tijd best wel moeite om zinnen gemakkelijk uit te kunnen spreken.
    Soms kunnen mensen me zelfs niet perfect helemaal verstaan zoals ik het zou willen..
    Dus als ik praat (en woorden dus uitspreek) zit er een behoorlijke druk in mijn keel waardoor (door mijn lage stem) ik die woorden niet heel gemakkelijk uit kan spreken. (voelt echt alsof mijn keel heel erg trilt terwijl ik praat en waardoor ik een rare kraakerige stem krijg...)
    Ik wist nog wel dat ik vorig jaar mezelf had gefilmd terwijl ik praatte en ik had toen gekeken hoe ik toen klonk.. toen was het nog erger.. het was toen een zware stem alleen dan een valse zware stem zoals ik nu ook heb alleen was het daar nog erger.

    Ik ben goed in zingen vooral in hoge noten, maar als ik laag zing dan klinkt het weer totaal niet (door die erg lage stem + het is nogal vlak)
    Ik heb dus zoals ik al zei al echt dik 2 jaren de baard in de keel, maar ik vroeg me dus ook af wanneer de baard in de keel weer weg gaat en dat ik dan weer een normale stem heb, die niet echt kraakerig soms klinkt en erg laag is + dat ik mijn woorden/zinnen weer gemakkelijk kan uitspreken
    zonder dat er druk meer staat op mijn keel terwijl ik praat.

    Ik zou dolgraag weer de normale toonhoogte willen zingen (zonder dat het raar klinkt door de baard in de keel) inplaats van dat ik alles hoog moet zingen.

    Ik hoop echt heel graag dat u zo snel mogelijk een RE kunt terug mailen, want ik zit hier echt mee..

    In iedergeval alvast hartelijk dank voor het lezen! :)

    Met vriendelijke Groet,

    Tom Wehkamp.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Martijn, excuus voor dit late, late antwoord, op de één of andere manier had ik geen berichtje ontvangen van je reactie... .

      Nu ben je dus inmiddels een paard maanden verder en heb je - als het goed is - gemerkt dat het overslaan al iets minder wordt. Overslaan van de stem gaat meestal spontaan weer over. Het overslaan kan op zich geen kwaad, is alleen heel vervelend, omdat je tijdelijk geen controle over je stem hebt. De manier waarop je met het overslaan omgaat, kan echter wel schadelijk zijn, bijvoorbeeld wanneer je gaat 'persen', 'knijpen', te hard gaat zingen, kortom: wanneer je teveel druk op je keel (onder je stembanden) zet.
      De tip om het overslaan te bedwingen: haal alle druk van je keel af en probeer tijdens het zingen zo goed mogelijk te articuleren. Voor de hoge noten kun je proberen iets nasaler te zingen (dat is nasale klankhechting), je spant dan je zachte verhemelte en keelwand hoog boven aan, waarmee je in feite eventuele druk op je keel loslaat. Concentreer je op de voorkant van je gezicht, visualiseer daar je tonen. En geef op tijd ademsteun :-)

      Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.